¡Hasta la victoria siempre!

søndag 31. juli 2011

Sjalet mitt med vakre japanske blomster


Puh! Dette klarte jeg akkurat! Det er travelt med håndarbeidsprosjekt med tidsfrist i ferien. Pinnekrokens utfordring i juli er sjal. Jeg startet å hekle på sjalet med japanske blomster i juni, og ønsket å sende det inn som mitt bidrag til utfordringen. Så hekletøyet ble med meg i bagasjen til Spania. Det passet kanskje ikke helt å sitte og hekle på et stort, tykt ullsjal i over 30 varmegrader, men pytt, pytt. Ferdig måtte jeg jo bli før fristen løp ut!

Siste tråd ble festet i dag. Med usle 15 varmegrader her hjemme, har jeg sittet med sjalet godt tullet rundt meg og drukket ettermiddagskaffen min. Dette er det perfekte sjalet til høsten, som er rett rundt hjørnet. Det er godt og varmt, og med sine herlige farger kommer det til å livne opp i høstmørket.


Inspirasjon til sjalet fikk jeg på bloggen til Attic24. Dette er en fantastisk blogg som du må kikke innom. Den er så fargerik. Nydelige bilder. Proppet med inspirasjon. Når du først tar turen innom bloggen hennes, må du regne med at du blir værende der en stund. Brygg deg en kopp kaffi eller te, sett deg godt til rette og bruk litt av dagen din til å bli kjent med denne kreative jenten fra England.


Litt fakta om sjalet:
  • Sjalet har 3 farger
  • Det består av 26 blomster
  • 660 meter med tråd er konsumert
  • Garn: Cortina soft fra Gjestal, 100% ull
  • Krok nr. 7
  • Blomstene er heklet sammen underveis
  • Det er blitt skapt på ferje, fly, buss, hotellrom, Hyttå og hjemme i stuen
 Blomsterpiken ;)

lørdag 30. juli 2011

Mitt nye rekreasjonssted

Etter å ha forsøkt i flere år, var det på tide å innse det jeg egentlig har visst veldig lenge. Jeg er ikke skapt for et A4 liv her i Norge. Det siste året har jeg følt et sterkt behov for å endre livet mitt. Tiden har vært inne for å forlate den trygge stien og bevege meg ut på en avstikker. Etter mye tenking, samt veiledning fra Mentor, ble beslutningen tatt. Jeg ville ha en bolig i Spania! Dit vil jeg dra når jeg føler jeg trenger andre impulser. Norge er et vakkert land, og jeg trives veldig godt i Stavanger. Men jeg trenger noe mer. Noe annerledes. Noe som kan gi en ny piff i livet.

Når jeg først har bestemt meg for noe, skal ting skje kjapt. I stedet for å dra på min årlige loffetur til et fjernt land, ble det til at jeg tilbrakte sommerferien min på boligjakt i Malaga. Å kjøpe bolig i Spania er ikke bare bare. Det er utrolig mye å tenke på, lover og regler er annerledes der enn i Norge. Også var det bittelitt skummelt å måtte fikse alt helt alene i et land langt hjemmefra. Men utfordringer liker jeg, jo!

En liten digresjon i den forbindelse: Helt siden jeg var en liten jente har jeg likt å klare meg selv. Jeg husker godt den gangen jeg skulle lære å sykle. Onkel sto i vinduet i nabohuset og så på mens jeg strevde for meg selv. Han syntes så synd på meg at han kom ut og ville hjelpe. Men jeg var jo ikke interessert i å få noe hjelp! Han måtte fint gå hjem igjen.

I Spania er det absolutt kjøpers marked nå. Det er utrolig mye å velge mellom. Jeg var på utallige visninger gjennom flere eiendomsmeglere og private selgere. Etter litt frem og tilbake fant jeg det jeg var ute etter. En romslig leilighet midt i byen med 3 soverom, kjøkken, stue, bad og balkong. 15 minutters gange fra det historiske sentrum. Så da var det bare til å gi bud! Og når jeg kom hjem fra sommerferien i går fikk jeg den gledelige nyheten; selger har akseptert budet mitt!

JAAAAAA!!!! Jeg har kjøpt meg leilighet i Spania, folkens!

Nå ser jeg frem til herlige dager på et sted som kan stimulere mange av mine interesser; som spansk, latinsk musikk, latinsk kultur, arkitektur og storbyliv. Og enda en leilighet som jeg skal gjøre til min. Møbler, litt oppussing og pynting. For et kjempegøy prosjekt!

Hvordan er byen jeg kommer til å tilbringe mye av livet mitt i?
  • Malaga er Spanias 5. største by, og hovedstaden på Costa del Sol
  • Den har rundt 580 000 innbyggere
  • Byen er fødestedet til Pablo Picasso
  • Kjent for god mat og søte viner 
  • Her skinner solen 300 dager i året 
  • Malaga sies å ha Europas varmeste vintertemperatur for storbyer på fastlandet
  • Byen har også flere flotte botaniske hageanlegg
  • Den har egen strand
  • Har mange, mange fiestas
Og her litt bilder jeg knipset i byens gater, innimellom visninger og avtalene mine.

 Utsikt mot bydelen Malagueta

 Ved Picasso-museet er det mange koselige utekaféer

 En gratis pianokonsert ved Plaza Constitución

En rundkjøring med flott fontene, og Alcazaba i bakgrunnen

 Jeg nyter frokosten på en fortausrestaurant

Hovedhandlegaten i byens historiske sentrum

Flere av byens bygninger er dekorert med katolske helgener

Utenfor katedralen er det mange flotte trær i full blomst

 Katedralens hage. Her er det veldig koselig å sitte på en benk, lese i en bok og bare nyte freden

Flere fortellinger med bilder fra sommerferien kommer i løpet av de neste dagene. Foruten litt sightseeing i Malaga innimellom boligjakten, fikk jeg nemlig tid til en hyttetur utenfor Benidorm, og var på dagstur til Marbella. Stay tuned!
     

torsdag 28. juli 2011

Stolt av å være norsk

Fakkeltoget i Stavanger 25.07.2011

22.07.2011
Dagen vi aldri vil glemme
Dagen terroren kom til Norge
Dagen Norge var hovedoppslaget i alle lands nyhetssendinger
Dagen vi gråt
Dagen som forandret vårt lille land

Jeg var på hyttetur i Spania uten internett, TV og radio. Sent på kvelden den 22.07.2011 mottok jeg en SMS fra en bekymret eks i London. Han lurte på hvor jeg var og håpet alt var bra med meg og familien min etter å ha sett nyheten om boming og skytingen. Først trodde jeg det var ETA som hadde hatt nytt terrorangrep i Spania. Forvirret ringte jeg for å høre hva som hadde skjedd. Det jeg ble fortalt var helt uvirkelig. Hadde hovedstaden i landet mitt blitt bombet? Og skyting på unge folk på en øy utenfor Oslo? Far og jeg satte oss umiddelbart i bilen for å finne et sted med internettilgang for å få vite mer. Det vi leste på VG og Dagbladets nettsider gjorde fryktelig vondt.

Denne uken var jeg tilbake på hotell med TV og internett. Første dagen på hotellet glemte jeg nesten å spise. Jeg ville vite alt som hadde skjedd hjemme, og klarte så vidt å komme meg ut av hotellrommet. Spansk TV har følgt opp saken med flere nyhetsoppslag, også direktesendinger fra intervjuer med politi og forsvarer. Intervju med Jens Stoltenberg har også blitt vist. Og det har vært flere debattprogram om hva som kan få et menneske til å begå en slik grusom handling.

Venner rundt om i verden har sendt meg meldinger og gitt uttrykk for sin medfølelse. Spanjoler jeg har møtt sier hvor lei seg de er for det som har skjedd. Dette er en tragedie som har rørt et helt verdenssamfunn.

Skulle ønske jeg kunne delta i fakkeltoget i Stavanger mandags kveld. Det hadde vært fint å vise min solidaritet sammen med andre nordmenn. Mange tårer har blitt felt den siste uken. Uvirkelig at dette skulle skje i mitt land.

Jeg lurer på hvordan det vil bli å komme tilbake til Norge etter det som har skjedd. På nyhetene har jeg sett en samlet nasjon i dyp sorg. Fakkel- og rosetogene rundt om i landet har hatt en enorm oppslutning. 75.000 bare i Stavanger, med et innbyggertall på 125.000. Vi snakker om kjærlighet. Snart 1,3 millioner mennesker holder hender på VGs nettsider. Blomsterhavet utenfor Oslos domkirke vokser minutt for minutt.

Jeg er stolt over hvordan nordmenn har taklet det som har skjedd. Aldri før har jeg vært mer stolt av å være norsk.

I morgen drar jeg hjem til mitt lille land. Jeg kjenner det skal bli godt å komme hjem nå.
   

søndag 17. juli 2011

En formiddag på Alcazaba

I Andalucia finnes det et mangfold av festninger, palass og andre monumenter fra perioden da maurerne hersket her. De aller flotteste jeg har besøkt er Alhambra i Granada, Alcazar i Sevilla og La Mezquita i Córdoba.

I Málaga befinner palasset Alcazaba seg. Om det ikke er blant de tre store nevnt over, er det likevel verdt et besøk. Her kan du beundre arabisk arkitektur fra det 11. århundre, med flott utsikt over byen.



Navnene på disse stedene kunne vært tatt ut av boken Tusen og en natt, og det føles som om jeg er i en av fortellingene når jeg rusler rundt her.

Jeg blir alltid grepet av nostalgi når jeg er blant mesterverk fra en fjern fortid. På slike steder kan jeg være i timesvis. Jeg sitter i skyggen og nyter omgivelsene, drømmer og fantaserer over hvordan det må ha vært å leve her for 1000 år siden.


I tillegg til all drømmingen, er jeg en ivrig fotograf. Stedene ser alltid folketomme ut på bildene mine. Dette er bare en illusjon. I virkeligheten er stedene stappfulle av solbrente turister med solhatter, rumpetaske og hvite sokker i sandalene. Jeg er en tålmodig sjel som kan vente lenge, veldig lenge, før jeg tar et bilde, for å slippe å ha disse turistene vasende rundt. Turister med rumpetaske passer så absolutt ikke inn i mine Tusen-og-en-natt-forestillinger.





onsdag 13. juli 2011

¡Viva España!


Jeg er i España! I byen hvor solen skinner 300 dager i året. Málaga!

Her er det godt og varmt. Veldig godt og varmt. Over 30 varmegrader faktisk. Men det er vel ingenting for en frysepinn som meg! Mens de spanske señoraene sitter ved siden av meg og klager på varmen og ønsker seg vinter, sitter jeg og bare nyter den. Åh, så godt og varmt det er!

I denne gode og varme palmebyen er det en herlig atmosfære. Jeg tusler rundt i gatene mens jeg beundrer arkitekturen og alle de fargerike blomstene. Jeg spiser god mat, lesker meg med jus av de herligste frukter og tar meg et nydelig glass vino til aftens. Og det aller, aller beste; her snakker jeg bare español! 2 dager i Málaga, og jeg føler meg allerede som andalusisk. For et vidunderlig liv jeg lever!





fredag 8. juli 2011

Feriekake

Siste arbeidsdag før ferie har blitt feiret med kaker sammen med mine supre kollegaer på kontoret. Jeg klapper meg selv på skulderen for 1/2 år med hardt arbeid og gode resultater. Jeg er mange erfaringer rikere, og tar en velfortjent ferie med et stort smil.

Nå blir det ferieforberedelser med pakking av kofferten og andre gjøremål, før jeg flyr av sted til palmebyen hvor solen skinner 300 dager i året. Der venter et Superior-rom på et av byens beste hoteller og mange, mange eventyr.

Ønsker deg en riktig god sommer!
 

onsdag 6. juli 2011

Lesehest i sommer!

Etter en liten litteraturtørke, er jeg nok en gang blitt hekta på å lese. Nå har jeg lest tre bøker på rappen. Tre veldig forskjellige bøker. Underholdning, sorg, glede, refleksjon og ettertanke. Hver bok ga meg noe spesielt, på hver sin måte. Ingenting er som følelsen av å sitte med en god bok mellom hendene.  


All my friends are superheroes
Andrew Kaufman

Svensken lånte meg denne. Han mente dette var boken jeg bare måtte lese. Det hadde han helt rett i.

Boken handler om vanlige Tom som lever blant superhelter. Dette er superheltene vi møter i vårt daglige liv; The Seeker, Someday, Hypno, Copycat, The Ear, Businessman, Mr Opportunity, The Perfectionist og mange fler.

Superhelter er gøy å lese om, og jeg gjenkjente flere av dem. Til og med meg selv! Praktisk når andre kan sette ord på mine krefter. Jeg er en krysning av The Perfectionist og Mistress Cleanasyougo.

Mistress Cleanasyougo:
"The most powerful superhero of all, the one everyone wishes they were, is Mistress Cleanasyougo. At the end of every day she folds her clothes. She never leaves scissors on the table, pens with no ink are thrown in the trash, wet towels are always hung up, dishes are washed directly after dinner and nothing is left unsaid." 

The Perfectionist:
"The source of her power is her need for order. She needs it so badly she can will it to happen with her mind."

Det er helt utrolig, den saksen klarer jeg bare ikke legge igjen på bordet. Og nåde den som ikke henger opp det våte håndkleet hos meg.

Bokhandleren i Kabul
Åsne Seierstad

Rart at jeg ikke har lest denne tidligere, men noen ganger har jeg vanskelig for å starte på en bok alle skryter av. Da er forventningene så store at jeg ender opp skuffet.

Jeg kjøpte denne boken oversatt til engelsk til en venninne i Japan, uten at jeg hadde tenkt å lese den selv. Men så ble det til at jeg satt og ventet på en kafé samme dag, og startet å smuglese litt i boken mens jeg ventet.

"I pakken ligger det en klokke. Med blått glass og sølvfarget rem. Hun tar den på, men legger den fort ned igjen. Den kan hun jo aldri bruke. Hva skulle hun svare dersom de andre spurte hvem hun hadde fått den av? Hun rødmer for seg selv, tenk om brødrene skulle få vite om det, eller moren. Skrekk og gru, for en skam... Ved å motta brevene begår hun en totalt umoralsk handling... Hun knuste klokken med en stein og kastet den... Hun er livredd for å bli avslørt."

Jeg var solgt! Turen gikk til bruktboden hvor jeg kjøpte mitt eget eksemplar. Jeg sier bare en ting; har du ikke lest den? Løp og kjøp!

Krig og fred og religion og politikk og sånn
Anne-Kat Hærland

Jeg kom over denne boken den dagen jeg var innom bruktboden for å kjøpe Bokhandleren i Kabul. Anne-Kat Hærland, tenkte jeg for meg selv, hun er morsom hun!

Anne-Kat er en smart kvinne som har en fantastisk måte å formidle budskapene på. I boken skriver hun om det som irriterer henne, på en herlig og finurlig måte.

Vi irriterer oss på mye av det samme, hun og jeg. Blant annet reality. Gud som jeg har irritert meg på reality denne vinter og våren. Jeg kan bare ikke fatte og begripe hvordan folk kan finne det underholdende å se på andre som krangler, motarbeider hverandre, fryser hverandre ut, har sex og drikker seg dritings og gjør alle slags dumme ting. Hva er gøy med det? Alle vet at TV påvirker. Er det virkelig et slikt samfunn vi ønsker å leve i?

Anne-Kat skriver om reality: 
"Å bli sett, og kanskje "bli oppdaget". De er villige til å gjøre hva som helst for at det skal skje. De vil drikke sin egen urin, spise levende biller, være nakne og ondskapsfulle...  TV-stasjonene vil at dere enten skal krangle eller ha sex, og best tv blir det om dere gjør begge deler på likt... Nå sier det seg selv at oppegående mennesker ikke engang ville vurdert å bli med i et slikt konsept, men av de flerfoldige tusen som meldte seg på, tyder alt på at det var de dummeste som fikk være med."

Nå skal visst TV2 gjøre comeback på Big Brother. Jeg blir kvalm ved tanken og håper inderlig at allmennheten snart tar til fornuft og setter foten ned for denne typen underholdning.

* * *

Jeg er sulten på mer litteratur! I morgen blir det nytt besøk hos bruktboden på jakt etter nye skatter som jeg kan lese under parasollen de neste ukene.
   

søndag 3. juli 2011

Gode venner gir fantastiske opplevelser

Jeg har hatt en utrolig kjekk og variert helg, proppet med flotte opplevelser sammen med herlige mennesker.

Back to my Roots Happy fest! 
Surferen Willy forlater Stavanger for å flytte nordover, og inviterte til fest. Fest med VIP rom, Champagne, jordbær levert på døren fra Fister og sprell levende trubadurer. Hele leiligheten var fylt med feststemte mennesker som ville ta farvel med kjernekaren. 

Willy & Vero
Trubadurer! 

Grand Slam Stavanger
Nok en gang har byen vært full av sand og lettkledde atleter fra alle verdens land. Været har ikke vært helt på topp dette året, men jeg var heldig da jeg tok turen ned lørdags ettermiddag. I strålende sol satt Tangopartneren og jeg på hovedtribunen og fikk med oss noen av kampene til kvinnene. Tyskland mot USA og Nederland mot Brasil. Spennende kamper og mye liv på tribunen. Senere fikk jeg også smugtittet litt på de sexy volleyballgutta fra trappen i Gamle Stavanger.



Etter en dose med volleyball trasket vi rundt i Vågen med solbrillene på. Drakk cappuccino, spiste Häagen Dazs iskrem og koste oss i folkemylderet.

 Med Moods of Norway skuta i byen,
var det jammen bra jeg hadde valgt rette sko for dagen!   

Ro på Tungenes Fyr
Spanjolen inviterte meg med på søndagstur til Tungenes Fyr. Der gikk vi tur i fjæra, pustet inn frisk sjøluft og bare nøt freden.




Hele sommeren er det åpen kafé på fyret, med deilig hjemmebakst. Det er koselig å sitte her og se ut mot havet. Og nyte den flotte rosen bordet er pyntet med.


Tapas! 
På vei hjem fra Tungenes Fyr ble jeg invitert med på tapas. Spanjolen har nettopp vært i sitt fedreland, og det er helt utrolig hva han har klart å få med seg tilbake i kofferten. Bordet ble dekket med de herligste andalusiske delikatesser.


I stuevinduet hans står denne flotte kaktusen og blomstrer. Nydelig!